BLOG:
CE POT SĂ FAC ÎN LEGĂTURĂ CU EPISOADELE INEXPLICABILE DE LEȘIN?

Când discutați cu medicul dvs., vă recomandăm să utilizați acest document care vă va servi drept ghid în cadrul conversației

Pentru a vă consulta cu medicul dumneavoastră, puteți îndruma conversația cu acest document.

Când discutați cu medicul dvs., vă recomandăm să utilizați acest document care vă va servi drept ghid în cadrul conversației

DESCĂRCAȚI GHIDUL

Para consultar con tu médico, puedes guiar la conversación con el siguiente documento:

Leșinul, numit și sincopă, este o pierdere bruscă a stării de conștiență, care apare atunci când tensiunea arterială scade și nu ajunge suficient oxigen la creier. Dacă leșinați sau „vă pierdeți starea de conștiență”, episodul poate dura puțin timp, de obicei câteva secunde. Există momente în care leșinul poate fi resimțit ca o criză. O persoană poate să leșine din mai multe motive, inclusiv:

  • Ridicarea bruscă
  • Epuizare
  • Tulburări emoționale și/sau stres
  • Șoc hipertermic (insolație)
  • Ritmuri cardiace anormale
  • Anumite boli sau din cauza medicației

Unele cauze ale leșinului sunt greu de explicat și pot pune viața persoanei respective în pericol.

 

Luați în considerare următoarele aspecte:

Dacă ați leșinat o dată sau de mai multe ori fără niciun motiv aparent, este recomandabil să solicitați ajutor medical. Dacă aveți amețeli, palpitații cardiace sau o criză, acestea sunt motive întemeiate pentru a consulta un medic.

Dacă leșinul are cauze cardiace

Cum ar fi un ritm cardiac anormal, opțiunile de tratament pot include schimbări ale stilului de viață, medicație și un stimulator cardiac sau un defibrilator automat implantabil (IAD) sau o procedură de ablație cu cateter. Medicul dvs. va decide tratamentul în funcție de afecțiunea de care suferiți.

Când trebuie să solicitați sfatul medicului în legătură cu leșinul:

  • Dacă ați leșinat o dată sau de mai multe ori fără niciun motiv aparent
  • Dacă leșinați în timp ce faceți sport
  • Dacă aveți palpitații sau alte anormalități cardiace înainte sau după leșin
  • Dacă în familia dvs. au existat cazuri de leșin nediagnosticat sau moarte subită cardiacă

Colectarea datelor despre episoadele de leșin

Diagnosticul corect al episoadelor de leșin rare, dar recurente, începe cu colectarea datelor legate de propriile episoade de leșin. Medicul dvs. sau echipa medicală vor dori să afle toate datele. Obțineți informații despre diferitele afecțiuni cardiace descrise în acest material pentru a vedea dacă aveți simptome similare, pe lângă faptul că leșinați, și descărcați ghidul pentru pacienți pe care vi-l punem la dispoziție pentru a discuta cu medicul dvs.

Consultați un medic specializat în stări de leșin

Cauzele leșinului sunt variate. Prin urmare, există medici specialiști care vă vor pune un diagnostic legat de episoadele de leșin. Medicul dvs. vă poate da o trimitere la unul dintre următorii specialiști pentru o evaluare ulterioară:

Cardiolog: medic specializat în diagnosticul, tratamentul și prevenirea bolilor inimii și ale vaselor de sânge

Electrofiziolog: medic cardiolog specializat în diagnosticarea și tratarea anomaliilor legate de bătăile inimii, inclusiv bătăile prea rapide, prea lente sau cele care împiedică pomparea sângelui în mod eficient (palpitații).

Neurolog: medic specializat în diagnosticul, tratamentul și controlul tulburărilor cerebrale și ale sistemului nervos.

Epileptolog: neurolog specializat în diagnosticul și tratamentul epilepsiei.

Investigații pentru a determina cauzele episoadelor de leșin

Investigațiile utilizate pentru a determina cauzele episoadelor de leșin pot fi diferite de la persoană la persoană. Dacă medicul dvs. suspectează existența unei afecțiuni cardiace care vă provoacă episoadele de leșin, se poate utiliza una sau toate aceste opțiuni de diagnosticare, pentru a obține informații despre inima dvs. Prin verificarea ritmului cardiac înainte sau după leșin sau situații similare leșinului, medicul dvs. poate identifica în mod clar dacă episoadele dvs. de leșin au sau nu o cauză cardiacă.

Câteva dintre investigațiile care se pot realiza pentru a determina cauza pot fi:

  • Ecocardiogramă: se amplasează la nivelul pieptului un dispozitiv denumit transductor, care transmite undele sonore de la inimă. Astfel se obține o imagine „în mișcare” a inimii și a valvelor inimii, precum și informații despre procesul de pompare.
  • Electrocardiogramă (ECG): o investigație care înregistrează activitatea electrică a inimii folosind plasturi cu electrozi și conductoare atașate la aceștia; electrozii sunt amplasați pe piept, brațe și picioare. Conductoarele sunt conectate la un monitor care captează ECG. Investigația durează câteva minute.
  • Electroencefalogramă (EEG) : este o investigație care înregistrează activitatea undelor cerebrale, ajutând să se stabilească dacă și/sau unde e posibil să apară o criză.
  • Studiu electrofiziologic (EPS): o procedură care reproduce ritmuri cardiace anormale și bătăi suplimentare pentru a interpreta impulsurile electrice ale inimii și răspunsurile bătăilor inimii. Pentru a obține citirile în urma acestei investigații, se introduc catetere în inimă. Procedura poate dura în jur de două ore.
  • Holter extern: o investigație care utilizează un dispozitiv de înregistrare care citește activitatea electrică a inimii după leșin. După un episod de leșin, persoana apasă un buton de pe dispozitivul de înregistrare pentru a evalua activitatea cardiacă. Dispozitivul de înregistrare este purtat în permanență pe încheietura mâinii sau în jurul taliei timp de câteva zile sau până la o lună.
  • Monitor Holter: o investigație care măsoară și înregistrează activitatea electrică a inimii folosind plasturi cu electrozi amplasați la nivelul pieptului. Pentru a înregistra activitatea inimii, electrozii au conductoare atașate la ei, fiind conectați la un monitor portabil care are mărimea unui magnetofon de dimensiuni mici. Monitorul Holter este purtat în permanență timp de o zi sau două.
  • Monitor Holter inserabil subcutanat: dispozitiv implantabil care monitorizează în permanență ritmurile cardiace în mod automat sau utilizând un activator pentru pacient. Dispozitivul este implantat în timpul unei proceduri ambulatorii foarte simple și poate rămâne inserat sub piele în zona superioară a pieptului.
  • Examinarea medicală și istoricul medical: un cadru medical va efectua un examen fizic amănunțit și va pune întrebări detaliate despre simptomele și starea pacientului.
  • Test la efort: investigație realizată în timp ce o persoană desfășoară activitate fizică, cu scopul de a măsura cât de bine funcționează inima atunci când nevoia de oxigen a organismului crește.
  • Testul mesei înclinate: o procedură care reconstituie condițiile care pot provoca un episod de leșin. Pacientul se întinde pe o masă care se balansează ajungând la diferite unghiuri. În timp ce se află pe masă, persoana este conectată la un aparat care permite medicului să măsoare răspunsul tensiunii arteriale, ritmului cardiac și pulsului la schimbările de poziție ale corpului.

Fiți pregătit(ă) să discutați cu medicul dvs. aspecte specifice ale episoadelor de leșin. Câteva dintre întrebările pe care i le-ați putea adresa sunt:

  1. Este posibil ca episoadele de leșin să fie asociate cu o boală a inimii?
  2. Care sunt investigațiile necesare pentru a determina cauzele leșinului? Ce vor arăta aceste investigații?
  3. Ar trebui să consult un cardiolog pentru a determina cauzele episoadelor de leșin?

Dacă doriți să aflați mai multe informații despre bolile cardiovasculare, faceți clic aici unde veți găsi ghidul pentru pacient pus la dispoziție de noi.

Când discutați cu medicul dvs., vă recomandăm să utilizați acest document care vă va servi drept ghid în cadrul conversației

Când discutați cu medicul dvs., vă recomandăm să utilizați acest document care vă va servi drept ghid în cadrul conversației