ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Întrebări frecvente

Când discutați cu medicul dvs., vă recomandăm să utilizați acest document care vă va servi drept ghid în cadrul conversației

Pentru a vă consulta cu medicul dumneavoastră, puteți îndruma conversația cu acest document.

Când discutați cu medicul dvs., vă recomandăm să utilizați acest document care vă va servi drept ghid în cadrul conversației

DESCĂRCAȚI GHIDUL

Para consultar con tu médico, puedes guiar la conversación con el siguiente documento:

Aici puteți găsi răspunsurile la cele mai frecvente întrebări despre aritmii.

Buscar

Informații despre aritmii


Pentru a detecta și măsura aritmia de care suferiți (bătăi ale inimii rapide sau lente) medicul dvs. poate face uz de următoarele investigații:

  • Electrocardiogramă (ECG)
  • Monitor Holter
  • Sistem de monitorizare cardiacă implantabil
  • Ecocardiogramă
  • Angiografie
  • Studiul electrofiziologic (EPS)

Specializarea medicală care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea tulburărilor de ritm cardiac sau aritmiilor este electrofiziologia. Acestea implică atât ritmurile rapide ale inimii, adică tahicardia, cât și ritmurile lente numite bradicardie.

Netratarea unei aritmii benigne la un pacient cu o afecțiune cardiacă normală poate să nu aibă implicații grave; dar vă poate diminua semnificativ calitatea vieții (poate genera anxietate sau chiar poate limita durata de viață). Însă, la un pacient cu afecțiuni cardiace, o aritmie benignă similară poate avea consecințe grave dacă nu este tratată corespunzător. Aritmiile maligne pot duce la moarte subită cardiacă dacă nu se administrează tratamentul corect.

Tratamentul se stabilește în funcție de tipul de aritmie de care suferiți. Unele aritmii ușoare nu necesită tratament. Adesea, anumite schimbări ale stilului de viață, cum ar fi evitarea alimentelor cu efect stimulant (alcool, cafea, ceai, băuturi răcoritoare, ciocolată), sunt suficiente pentru a minimiza aritmia. În alte cazuri, poate fi luat în considerare unul dintre următoarele tratamente disponibile:

  • Medicație antiaritmică, pentru prevenirea episoadelor de tahicardie.
  • Ablația prin radiofrecvență: procedură care utilizează căldura pentru a distruge zona cu probleme.
  • Cardioversia (administrarea unui șoc electric la inimă) sub sedare, sau medicația pentru a readuce un ritm cardiac anormal la normal.
  • Implantarea unui stimulator cardiac. Acesta este un dispozitiv care este implantat subcutanat prevăzut cu una sau mai multe sonde conectate la inimă. Acestea permit stimularea inimii și sunt o opțiune de tratament pentru bradiaritmiile grave (ritm cardiac foarte lent).
  • Implantarea unui Defibrilator cardioconvertor implantabil (ICD). Acest dispozitiv monitorizează ritmul cardiac 24 de ore pe zi și administrează în mod automat terapiile necesare pentru a corecta ritmurile cardiace prea rapide.

Dispozitive implantabile pentru corectareade la Bradicardiei


Când se vorbește despre un stimulator cardiac, se vorbește despre dispozitivul în sine care include stimulatorul cardiac și sondele.

  • Un stimulator cardiac tradițional este un dispozitiv de dimensiuni mici care este implantat sub piele, de obicei chiar sub claviculă. Acest dispozitiv administrează terapii pentru tratarea bătăilor neregulate, întrerupte sau lente ale inimii.
  • Sondele sunt fire subțiri, moi, izolate, de dimensiunea tăițeilor. Sondele transportă impulsul electric de la stimulatorul cardiac la inima dvs. și transmit informații despre activitatea naturală a inimii înapoi la stimulatorul cardiac care vi s-a implantat.

Procedura de implantare a stimulatorului cardiac nu necesită o intervenție chirurgicală pe cord deschis, iar majoritatea pacienților se întorc acasă în mai puțin de 24 de ore. Înainte de operație, vi se pot administra medicamente care vă vor induce o stare de somnolență și confort. În general, procedura se efectuează sub anestezie locală.

Uneori, pacienții se întreabă dacă se va observa o mică umflătură unde a fost implantat dispozitivul cardiac. Este posibil să se observe o mică umflătură sub piele în locul unde este implantat stimulatorul cardiac.

Dispozitivele mobile pot fi utilizate în siguranță dacă păstrați o distanță adecvată între ele și stimulatorul cardiac. Când utilizați un telefon mobil, tabletă sau alt dispozitiv mobil, păstrați dispozitivul la 6 inchi/15 centimetri de stimulatorul cardiac, deoarece ar putea crea interferențe. Se recomandă să utilizați telefonul la urechea opusă față de stimulatorul cardiac și să evitați să țineți telefonul mobil în buzunarul din dreptul stimulatorului cardiac.

Da. Majoritatea aparatelor de uz casnic pot fi utilizate în condiții de siguranță, atâta timp cât sunt întreținute în mod corespunzător și în stare bună de funcționare. Aici sunt incluse și cuptoarele cu microunde, aparatele electrocasnice de mari dimensiuni, păturile electrice și pernele de încălzire.

Produsele care conțin magneți, cum ar fi produsele de magnetoterapie, difuzoarele stereo și aparatele de masaj manuale pot afecta temporar funcționarea stimulatorului cardiac. Produsele care conțin magneți, cum ar fi produsele de magnetoterapie, difuzoarele stereo și aparatele de masaj manuale pot afecta temporar funcționarea stimulatorului cardiac. Nu este recomandată utilizarea saltelelor și a pernelor magnetice deoarece este dificil să mențineți o distanță de 15 centimetri (6 inchi) când utilizați aceste articole.

Având în vedere durata scurtă a procesului de scanare de securitate, este puțin probabil ca stimulatorul cardiac să fie afectat de detectoarele de metale sau de scanerele de imagini pentru tot corpul, cum ar fi cele din aeroporturi. Pentru a minimiza riscul de interferență temporară cu stimulatorul cardiac în timp ce treceți prin procesul de scanare de securitate, evitați să atingeți suprafețele metalice din jurul echipamentelor de scanare. Nu vă opriți și nu zăboviți într-o poartă de scanare; treceți pur și simplu prin poartă cu pași normali. Dacă se folosește o baghetă manuală, solicitați operatorului de securitate să nu o țină și să nu facă cu aceasta mișcări du-te-vino pe deasupra stimulatorului dvs. cardiac.

Ca alternativă, puteți solicita să vi se facă verificarea manual. Dacă sunteți îngrijorat(ă) în legătură cu aceste metode de scanare de securitate, arătați cardul cu datele de identificare ale dispozitivului și urmați instrucțiunile personalului de securitate.

După perioada de recuperare în urma unei proceduri de implant puteți să vă reluați majoritatea activităților. Cu toate acestea, pot exista anumite activități pe care medicul dvs. vă va cere să le evitați, cum ar fi sporturile de contact dur. Discutați cu medicul dvs. în legătură cu activitățile pe care intenționați să le desfășurați și stilul de viață pe care doriți să-l adoptați pentru a găsi un plan care să funcționeze cel mai bine în cazul dvs.

Dispozitive implantabile pentru corecareade la Tahicardiei


Când se vorbește despre defibrilatorul cardioconvertor implantabil, de fapt este vorba despre întregul sistem: defibrilatorul și sondele acestuia.

  • Un generator de puls (defibrilator) funcționează ca un mic computer – și monitorizează în permanență inima și administrează în mod automat pulsuri electrice sau șocuri pentru a corecta ritmurile cardiace rapide.
  • Este un dispozitiv mic de mărimea unei cutii de chibrituri, fiind de obicei implantat chiar sub claviculă. Sondele sunt fire subțiri, moi, izolate, de dimensiunea tăițeilor. Acestea sunt amplasate în inima dvs. printr-o venă și sunt conectate la defibrilator. Sondele transportă impulsul electric de la defibrilator la inima dvs. și transmit informații despre activitatea naturală a inimii înapoi la defibrilatorul implantabil.

Dacă medicul dvs. v-a sugerat că ați avea nevoie de un dispozitiv ICD, este posibil să fi experimentat sau să prezentați riscul de a experimenta ritmuri cardiace anormale (aritmii), cunoscute sub numele de tahicardie ventriculară sau fibrilație ventriculară. Aceste ritmuri cardiace rapide cu potențial fatal pot provoca un Stop cardiac subit (SCS), ceea ce poate cauza decesul dacă nu este tratat imediat.

Defibrilatorul cardioconvertor implantabil este conceput pentru a vă monitoriza ritmul cardiac 24 de ore pe zi. Dacă bătăile inimii dvs. sunt prea rapide sau neregulate, dispozitivul va transmite mai întâi mici semnale electrice nedureroase pentru a vă corecta frecvența cardiacă. Dacă frecvența cardiacă rapidă continuă, defibrilatorul va administra un șoc electric pentru a restabili ritmul normal al inimii. De asemenea, defibrilatorul implantabil poate fi utilizat pentru un ritm cardiac lent prin transmiterea de impulsuri electrice către inimă pentru a corecta ritmul. Medicul dvs. va configura dispozitivul ICD pentru a administra cele mai eficiente terapii pentru afecțiunea cardiacă de care suferiți.

Procedura de implantare a unui defibrilator nu necesită o intervenție chirurgicală pe cord deschis, iar majoritatea oamenilor se întorc acasă în mai puțin de 24 de ore. Înainte de operație, vi se pot administra medicamente care vă vor induce o stare de amorțeală și confort. De obicei, procedura se efectuează sub anestezie locală.

Procedura de implant include următorii pași principali:

  • Se face o incizie mică, cu o lungime aproximativă de 5 până la 10 cm în zona superioară a pieptului, chiar sub claviculă
  • Una sau două sonde vor fi ghidate printr-o venă în inima dvs., iar acestea vor fi conectate la defibrilatorul cardioconvertor implantabil
  • Un dispozitiv ICD cu o singură cameră înseamnă că aveți o singură sondă introdusă în camera inferioară dreaptă (ventricul) a inimii
  • Un dispozitiv ICD cu o două camere înseamnă că mai aveți încă o sondă introdusă în camera superioară dreaptă (atriu) a inimii. Generatorul de puls (defibrilatorul) va fi implantat sub piele, iar incizia făcută la nivelul pieptului va fi închisă.

Când se vorbește despre un dispozitiv pentru terapia de resincronizare cardiacă (TRC), se vorbește de fapt despre întregul sistem – dispozitivul TRC și sondele acestuia.

  • Un dispozitiv TRC e un dispozitiv care este implantat sub piele, de obicei chiar sub claviculă. Dispozitivul administrează terapii pentru a coordona funcția de pompare a inimii și oferă tratament pentru ritmurile cardiace rapide, neregulate sau lente, în funcție de tipul de dispozitiv TRC. Acest dispozitiv poate fi denumit și dispozitiv pentru insuficiența cardiacă, stimulator cardiac pentru insuficiență cardiacă, dispozitiv biventricular, dispozitiv TRC cu trei sonde, TRC-P (stimulator cardiac) sau TRC-D (defibrilator)
  • Sondele sunt fire subțiri, moi, izolate, de dimensiunea tăițeilor. Sondele transportă impulsul electric de la dispozitivul TRC la inima dvs. și transmit informații despre activitatea naturală a inimii înapoi la dispozitivul TRC

Puteți să vă reluați majoritatea activităților după perioada de recuperare în urma unei proceduri de implant. Cu toate acestea, pot exista anumite activități pe care medicul dvs. vă va cere să le evitați, cum ar fi sporturile de contact dur. Discutați cu medicul dvs. în legătură cu activitățile pe care intenționați să le desfășurați și stilul de viață pe care doriți să-l adoptați pentru a găsi un plan care să funcționeze cel mai bine în cazul dvs.

Este puțin probabil ca Defibrilatorul cardioconvertor implantabil (ICD) să fie afectat de detectoarele de metale (arcade de trecere și baghete de scanare manuale) sau scanere de imagini pentru întreg corpul (numite și scanere de unde milimetrice și scanere de imagini 3D), cum ar fi cele din aeroporturi.

Pentru a reduce la minimum riscul de interferență temporară cu dispozitivul ICD în timp ce treceți procesul de scanare de securitate, nu vă opriți și nu zăboviți într-o poartă de scanare; treceți pur și simplu prin poartă cu pași normali. Dacă se folosește o baghetă manuală, cereți operatorului de securitate să nu o țină deasupra defibrilatorului implantat și să nu facă mișcări de du-te-vino pe deasupra dispozitivului ICD pe care îl aveți. Ca alternativă, puteți solicita să vi se facă verificarea manual.

Dacă sunteți îngrijorat(ă) în legătură cu aceste metode de scanare de securitate, arătați cardul cu datele de identificare ale dispozitivului, solicitați o scanare alternativă și urmați instrucțiunile personalului de securitate.

Deși majoritatea câmpurilor electromagnetice din mediul domestic afectează arareori funcționarea unui defibrilator cardioconvertor implantabil, se recomandă să mențineți dispozitivul implantat la o distanță de cel puțin 15 centimetri (6 inchi) față de elementele care conțin magneți.

Înainte de a vă supune oricărei proceduri medicale, spuneți întotdeauna medicului, dentistului sau tehnicianului că aveți un dispozitiv cardiac implantat. E posibil ca aceștia să fie nevoiți să vorbească cu cardiologul dvs. înainte de a efectua procedura, mai ales dacă este vorba despre o procedură nouă sau rară. Anumite proceduri ar putea afecta funcționalitatea dispozitivului cardiac, necesitând măsuri de precauție pentru a preveni sau minimiza orice impact asupra dvs. sau a dispozitivului dvs.

Când discutați cu medicul dvs., vă recomandăm să utilizați acest document care vă va servi drept ghid în cadrul conversației

Când discutați cu medicul dvs., vă recomandăm să utilizați acest document care vă va servi drept ghid în cadrul conversației