ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Întrebări frecvente

Când discutați cu medicul dvs., vă recomandăm să utilizați acest document care vă va servi drept ghid în cadrul conversației

Pentru a vă consulta cu medicul dumneavoastră, puteți îndruma conversația cu acest document.

Când discutați cu medicul dvs., vă recomandăm să utilizați acest document care vă va servi drept ghid în cadrul conversației

DESCĂRCAȚI GHIDUL

Para consultar con tu médico, puedes guiar la conversación con el siguiente documento:

Găsiți aici răspunsul la cele mai frecvente întrebări despre Insuficiența cardiacă.

Buscar

Informații despre insuficiența cardiacă


Pentru a detecta insuficiența cardiacă, medicul dvs. vă poate solicita să faceți unul sau mai multe dintre următoarele teste:

  • Electrocardiogramă (ECG)
  • Ecocardiogramă
  • Angiografie
  • Studii electrofiziologice (SEF)

De asemenea, medicul dvs. vă poate urmări în timp valoarea fracției de ejecție în timpul fiecărei bătăi a inimii, adică procentul de sânge care este pompat din inimă în timpul fiecărei bătăi, un indicator cheie al sănătății inimii pe care medicii îl folosesc frecvent pentru a vedea cât de bine își îndeplinește inima funcția de pompare.

Insuficiența cardiacă (IC) trebuie tratată de un medic cardiolog sau internist.

Dacă aveți insuficiență cardiacă, prognosticul dvs. depinde de cauză și gravitate, de starea generală de sănătate și de alți factori, cum ar fi vârsta. Alte complicații care pot să apară sunt:

  • Leziuni renale sau insuficiență renală. Insuficiența cardiacă poate reduce fluxul sanguin către rinichi, ceea ce, în lipsa tratamentului, poate duce în cele din urmă la insuficiență renală. Leziunile renale cauzate de insuficiența cardiacă pot necesita ca tratament dializa.
  • Probleme ale valvei cardiace. Valvele cardiace, care mențin fluxul sângelui în direcția corectă în acest organ, pot să nu funcționeze corect dacă inima este mărită sau dacă presiunea din inimă este prea mare din cauza insuficienței cardiace.
  • Tulburări ale ritmului cardiac. Tulburările de ritm cardiac (aritmiile) pot fi o posibilă complicație a insuficienței cardiace.
  • Leziuni hepatice. Insuficiența cardiacă poate provoca o acumulare de lichid care pune prea multă presiune pe ficat. Această acumulare de lichid poate crea cicatrici, ceea ce face mai dificilă funcționarea corectă a ficatului.

Schimbări ale stilului de viață:

Medicul dvs. vă poate recomanda anumite schimbări ale stilului de viață, cum ar fi renunțarea la fumat, limitarea consumului de sodiu, pierderea în greutate sau reducerea nivelului de stres. Aceste schimbări pot ajuta la ameliorarea unora dintre simptomele asociate insuficienței cardiace și la reducerea presiunii asupra inimii.

Medicamente pentru inimă: Se utilizează multe tipuri de medicamente pentru tratarea insuficienței cardiace. Printre altele, medicul dvs. vă poate prescrie inhibitori ai Enzimei de conversie a angiotensinei (ECA), betablocante, diluanți de sânge și diuretice. În general, se utilizează o combinație a acestor medicamente.

Terapia de resincronizare cardiacă (TRC): TRC este o opțiune de tratament dovedită clinic pentru unele persoane cu insuficiență cardiacă. Un stimulator cardiac sau un dispozitiv cardiac pentru TRC trimite impulsuri electrice mici către ambele camere inferioare ale inimii pentru a le ajuta să bată împreună într-un model mai sincronizat. Acest lucru poate ajuta la îmbunătățirea eficienței de pompare a inimii.

Intervenție chirurgicală pe cord: Dacă insuficiența cardiacă de care suferiți este cauzată sau agravată de o valvă slăbită, medicul dvs. poate lua în considerare operația pe cord pentru a repara sau înlocui valva. Dacă insuficiența cardiacă pe care o aveți este gravă și ireversibilă, poate fi luată în considerare o intervenție chirurgicală de transplant cardiac. Discutați cu medicul dvs. care sunt opțiunile de tratament adecvate pentru dvs.

Dispozitive implantabile


Un dispozitiv TRC trimite impulsuri electrice mici, nedetectabile către ambele camere inferioare ale inimii pentru a le ajuta să bată împreună cu un ritm mai sincronizat. Acest lucru îmbunătățește capacitatea inimii de a pompa sânge și oxigen în tot corpul.

În mod normal, procedura de implantare a unui dispozitiv cardiac se efectuează sub anestezie locală. Nu presupune o intervenție pe cord deschis și mulți pacienți se întorc acasă în 24 de ore. Medicul dvs. vă va da mai multe detalii, dar majoritatea pacienților își pot relua gradual activitățile de zi cu zi la scurt timp după intervenție.

Experimentarea unui șoc electric de la un dispozitiv TRC (terapie de resincronizare cardiacă) care conține un defibrilator implantabil (TRC-D) poate fi o preocupare pentru mulți pacienți. Este foarte probabil ca șocul electric să vă ia prin surprindere.

După producerea șocului electric, vă puteți simți bine sau vă puteți simți amețit, dezorientat sau puteți avea o stare de greață. Este important să discutați cu medicul dvs. și să pregătiți împreună un plan, astfel încât să știți exact ce trebuie să faceți când experimentați un șoc electric. Este posibil ca medicul dvs. să dorească să îl sunați sau să vă faceți o programare la un consult după ce ați experimentat un șoc electric.

În general, este posibil să observați o mică umflătură sub piele în locul unde a fost implantat dispozitivul.

Mulți pacienți care au un dispozitiv cardiac implantabil pot realiza activitățile care le fac plăcere. Medicul dvs. vă va da mai multe informații despre activitățile pe care e posibil să trebuiască să le evitați.
Dacă dispozitivul dvs. pentru TRC (terapia de resincronizare cardiacă) conține un defibrilator implantabil (TRC-D), aici pot fi incluse activitățile la care pierderea cunoștinței pentru câteva secunde poate fi periculoasă pentru dvs. sau pentru alții. Cu toate acestea, majoritatea pacienților își reiau activitățile de zi cu zi după recuperarea completă în urma intervenției chirurgicale.

Da. Când vorbiți la telefonul mobil, țineți antena telefonului la șase inchi/15 cm distanță de dispozitiv și utilizați telefonul la urechea opusă față de locul unde se află dispozitivul. De asemenea, este recomandabil să nu țineți telefonul mobil în buzunarul din dreptul dispozitivului cardiac implantabil.

Da. Majoritatea aparatelor de uz casnic pot fi utilizate în condiții de siguranță, atâta timp cât sunt întreținute în mod corespunzător și în stare bună de funcționare. Aici sunt incluse și cuptoarele cu microunde, aparatele electrocasnice de mari dimensiuni, păturile electrice și pernele de încălzire.

Produsele care conțin magneți, cum ar fi produsele de magnetoterapie, difuzoarele stereo și aparatele de masaj manuale pot afecta temporar funcționarea dispozitivului cardiac implantabil. Prin urmare, se recomandă să păstrați elementele care conțin magneți la cel puțin 15 centimetri (6 inci) distanță de dispozitivul cardiac. Nu este recomandată utilizarea saltelelor și a pernelor magnetice, deoarece este dificil să mențineți o distanță de 15 centimetri (6 inci) când utilizați aceste articole.

Având în vedere durata scurtă a procesului de scanare de securitate, este puțin probabil ca dispozitivul cardiac implantabil să fie afectat de detectoarele de metale sau de scanerele de imagini pentru tot corpul, cum ar fi cele din aeroporturi. Pentru a minimiza riscul de interferență temporară cu dispozitivul dvs. în timp ce treceți prin procesul de scanare de securitate, evitați să atingeți suprafețele metalice din jurul echipamentelor de scanare. Nu vă opriți și nu zăboviți într-o poartă de scanare; treceți pur și simplu prin poartă cu pași normali. Dacă se folosește o baghetă manuală, cereți operatorului de securitate să nu o țină deasupra dispozitivului cardiac implantabil și să nu facă mișcări du-te-vino pe deasupra dispozitivului dvs. cardiac implantabil.

Ca alternativă, puteți solicita să vi se facă verificarea manual. Dacă sunteți îngrijorat(ă) în legătură cu aceste metode de scanare de securitate, arătați cardul cu datele de identificare ale dispozitivului și urmați instrucțiunile personalului de securitate.

Înainte de a vă supune oricărei proceduri medicale, spuneți întotdeauna medicului, dentistului sau tehnicianului că aveți un dispozitiv cardiac implantabil. E posibil ca aceștia să fie nevoiți să vorbească cu cardiologul dvs. înainte de a efectua procedura. Anumite proceduri ar putea afecta funcționalitatea dispozitivului cardiac, necesitând măsuri de precauție pentru a preveni sau minimiza orice impact asupra dvs. sau a dispozitivului dvs.

Când discutați cu medicul dvs., vă recomandăm să utilizați acest document care vă va servi drept ghid în cadrul conversației

Când discutați cu medicul dvs., vă recomandăm să utilizați acest document care vă va servi drept ghid în cadrul conversației