BLOG:
PREZENTAȚI RISC DE MOARTE SUBITĂ CARDIACĂ?

Când discutați cu medicul dvs., vă recomandăm să utilizați acest document care vă va servi drept ghid în cadrul conversației

Pentru a vă consulta cu medicul dumneavoastră, puteți îndruma conversația cu acest document.

Când discutați cu medicul dvs., vă recomandăm să utilizați acest document care vă va servi drept ghid în cadrul conversației

DESCĂRCAȚI GHIDUL

Para consultar con tu médico, puedes guiar la conversación con el siguiente documento:

background_mcs

¿Ce este Moartea Subită Cardiacă (MSC)?

Moartea subită cardiacă (MSC) este o problemă electrică în care inima generează bătăi cardiace periculos de rapide sau neregulate (fibrilație ventriculară sau tahicardie ventriculară).

Bătăile rapide și neregulate ale inimii fac ca aceasta să tremure în loc să se contracte sau să pompeze. Când inima nu mai pompează sânge, oxigenul nu poate ajunge în corp și la creier. Dacă MSC nu este tratată imediat, poate fi fatală.

Atacul de cord și MSC: ce diferențe există?

Moartea subită cardiacă nu este același lucru cu atacul de cord, deși sunt două afecțiuni destul de des confundate.

Atacul de cord: problemă de circulație sau pompare

Atacul de cord se produce când mușchiul inimii este deteriorat din cauza faptului că nu primește suficient sânge. Vasele de sânge, numite artere coronare, furnizează sânge și oxigen mușchiului inimii. Dacă una sau mai multe artere coronare sunt complet blocate, mușchiul inimii nu va putea obține oxigenul de care are nevoie și poate suferi leziuni permanente.

Se poate spune că în cazul unui atac de cord problemele sunt la conductele din inimă.

Moartea Subită Cardiacă (MSC): o problemă electrică

În schimb, despre MSC se poate spune că este o problemă electrică a inimii. Mecanismul de pompare al inimii este acționat de semnale electrice. În timpul MSC, sistemul electric al inimii funcționează anormal, creând bătăi cardiace anormale și neregulate. Din cauza bătăilor anormale ale inimii, mușchiul acesteia tremură în loc să pompeze, iar sângele nu va mai ajunge în corp sau la creier.

Tratarea MSC prin defibrilare

Cea mai eficientă metodă de tratare a MSC este defibrilarea.1 Defibrilarea constă în furnizarea unui șoc electric inimii pentru a-i restabili bătăile normale.

Doar 5% dintre bolnavi supraviețuiesc în urma MSC fără defibrilare.2

Există două modalități principale de a realiza un tratament de defibrilare:

 1. Cu ajutorul unui Defibrilator extern automat (AED), un dispozitiv portabil care măsoară activitatea electrică a inimii. Acest dispozitiv este folosit de echipele de intervenție în caz de urgență sau de publicul larg pentru a administra șocuri electrice inimii.
 2. Cu ajutorul unui Defibrilator automat implantabil (IAD) , un dispozitiv care este implantat sub piele. Terapiile cu ajutorul dispozitivelor de tip IAD remediază ritmurile cardiace rapide și neregulate.

Ce este defibrilatorul implantabil?

DAI_treatment

Când se vorbește despre defibrilatorul implantabil, de fapt este vorba despre întregul sistem: defibrilatorul și sondele aferente acestuia.

 • Defibrilatorul monitorizează în permanență inima și administrează în mod automat terapiile necesare pentru a corecta ritmul cardiac prea rapid.
 • Sondele sunt fire subțiri, izolate, moi, de dimensiunea tăițeilor. Sondele au rolul de a transporta impulsul electric de la defibrilator la inima dvs. și de a transmite informații despre activitatea naturală a inimii înapoi la defibrilatorul implantabil.

Am nevoie de un Defibrilator implantabil (IAD)?

Persoanele cu risc crescut de MSC sunt3:

 • Cele care au suferit un atac de cord.
 • Pacienții cu insuficiență cardiacă.
 • Supraviețuitori ai MSC și persoanele care au în familie un membru care a suferit un episod MSC.
 • Persoane cu fracție de ejecție scăzută (FEVS).

În cazul în care medicul dvs. v-a sugerat că ați avea nevoie de un IAD, este posibil să fi experimentat sau să prezentați riscul de a experimenta ritmuri cardiace anormale (aritmii), cunoscute sub numele de tahicardie ventriculară sau fibrilație ventriculară. Aceste ritmuri cardiace anormale pun viața în pericol și pot provoca MSC, ceea ce poate cauza decesul dacă pacientul nu primește tratament imediat. Dacă prezentați riscul de a face un stop cardiac subit, IAD este cea mai bună opțiune de tratament disponibilă.

Cum funcționează un dispozitiv IAD?

Defibrilatorul implantabil este conceput pentru a vă monitoriza ritmul cardiac 24 de ore pe zi. Dacă bătăile inimii dvs. sunt prea rapide sau neregulate, dispozitivul transmite mai întâi mici semnale electrice nedureroase pentru a vă corecta ritmul cardiac. Dacă ritmul cardiac rapid continuă, defibrilatorul va produce un șoc electric pentru a restabili ritmul normal al inimii. De asemenea, IAD poate fi utilizat și în cazul unui ritm cardiac lent prin transmiterea de impulsuri electrice către inimă pentru a corecta ritmul.

98% dintre persoanele care suferă de o aritmie cu potențial fatal supraviețuiesc dacă sunt tratați prin defibrilare.4

Medicul dvs. va configura dispozitivul IAD pentru a vă oferi cele mai eficiente terapii pentru afecțiunea cardiacă de care suferiți.

Este ca și cum ați avea o echipă de intervenție de urgență cu dvs. 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.

Implantarea unui defibrilator

Procedura de implantare a defibrilatorului nu necesită o intervenție chirurgicală pe cord deschis, iar majoritatea pacienților se întorc acasă în mai puțin de 24 de ore. Înainte de operație, vi se pot administra medicamente care vă vor induce o stare de somnolență și confort. De obicei, procedura se efectuează sub anestezie locală.

Procedura de implant include următorii pași principali:

 1. Se face o incizie de mici dimensiuni, de aproximativ 5 până la 10 cm lungime în zona superioară a pieptului, chiar sub claviculă.
 2. Vor fi ghidate una sau două sonde în inima dvs. printr-o venă, iar acestea vor fi atașate la defibrilatorul implantabil.
 3. Apoi se vor configura setările defibrilatorului, iar dispozitivul va fi testat pentru a verifica funcționarea corectă în funcție de nevoile dvs. medicale.
 4. Defibrilatorul va fi introdus sub piele, iar incizia de la nivelul pieptului va fi închisă.

Aceste informații au fost concepute atât pentru dvs. cât și pentru familia și prietenii dvs. Se oferă informații de bază despre MSC și defibrilatoarele implantabile (dispozitive IAD). Adresați-le întrebări medicilor dvs. despre afecțiunea de care suferiți și despre gestionarea personalizată a tratamentului administrat.

Pentru mai multe informații, descărcați ghidurile pentru consult pe care vi le punem la dispoziție pentru a discuta cu medicul dvs. despre aritmie.

Referințe

1 Zipes DP, Roberts D. Results of the international study of the implantable pacemaker cardioverter-defibrillator. A comparison of epicardial and endocardial lead systems. The Pacemaker-Cardioverter-Defibrillator Investigators. Circulation. July 1, 1995;92(1):59-65.

2 Epstein AE, DiMarco JP, Ellenbogen KA, et al. ACC/AHA/HRS 2008 Guidelines for Device-Based Therapy of Cardiac Rhythm Abnormalities [corrections appear at J Am Coll Cardiol. April 21, 2009;53(16):1473. J Am Coll Cardiol. January 6, 2009;53(1):147]. J Am Coll Cardiol. May 27, 2008;51(21):e1-62.

3 American Heart Association. Statistical fact sheet. Sudden death from cardiac arrest. Disponible en: americanheart.org. Acceso: 22 de abril de 2019.

4 Glikson M, Friedman PA. The implantable cardioverter defibrillator. Lancet. April 7, 2001;357(9262):1107-1117.

Când discutați cu medicul dvs., vă recomandăm să utilizați acest document care vă va servi drept ghid în cadrul conversației

Când discutați cu medicul dvs., vă recomandăm să utilizați acest document care vă va servi drept ghid în cadrul conversației