BLOG:
SĂ ÎNȚELEGEM DISPOZITIVELE CARDIACE IMPLANTABILE

Când discutați cu medicul dvs., vă recomandăm să utilizați acest document care vă va servi drept ghid în cadrul conversației

Pentru a vă consulta cu medicul dumneavoastră, puteți îndruma conversația cu acest document.

Când discutați cu medicul dvs., vă recomandăm să utilizați acest document care vă va servi drept ghid în cadrul conversației

DESCĂRCAȚI GHIDUL

Para consultar con tu médico, puedes guiar la conversación con el siguiente documento:

Defibrilator automat, stimulator cardiac, dispozitive implantabile? Sunt termeni cu care oamenii care au probleme cardiace sau cu circulația sanguină ajung să se familiarizeze; totuși, realizarea acestui lucru cauzează și produce teamă, situație care este foarte puțin înțeleasă de fiecare dată când se întâmplă.

Să vedem care sunt cele mai cunoscute și mai des utilizate dispozitive implantabile din lume, care au făcut ca milioane de oameni de toate rasele, vârstele și sexele cu boli cardiovasculare să se bucure de o calitate a vieții mai bună.

La fel ca în toate situațiile care implică inima, doar un medic specialist poate determina tipul de dispozitiv care ar putea fi necesar, în funcție de afecțiunea cardiacă a pacientului.

Ce este un stimulator cardiac?

Un stimulator cardiac este un dispozitiv mic cu baterie care trimite un semnal către inimă, iar acest semnal face ca inima să bată la frecvența corectă.

Aceste dispozitive permit corectarea ritmurilor cardiace anormale pentru oricare dintre cazurile în care inima poate să bată prea încet, prea repede sau în mod neregulat, iar pentru a coordona mai bine bătăile inimii la persoanele cu insuficiență cardiacă, se folosesc așa-numiții stimulatori cardiaci biventriculari.

De obicei, aceste dispozitive sunt implantate când inima este slăbită, crește în dimensiuni și nu pompează sângele în mod corespunzător. În prezent, majoritatea stimulatoarelor cardiace biventriculare folosite în actualitate pot funcționa și ca defibrilatoare cardioconvertoare implantabile (ICD).

Ce este un Defibrilator Cardioconvertor Implantabil (ICD)?

Este un dispozitiv care poate ajuta la corectarea bătăilor cardiace rapide care provin din camerele inferioare ale inimii. Aceste ritmuri cardiace rapide pot pune viața în pericol, astfel încât un defibrilator cardioconvertor implantabil monitorizează inima și transmite un șoc sau o terapie specială de stimulare pentru a restabili ritmul normal al inimii.

Scopul șocului furnizat de acest dispozitiv este de a regla ritmul cardiac și de a restabili ritmul normal al inimii. De asemenea, anumite defibrilatoare cardioconvertoare implantabile pot trata ritmurile cardiace rapide cu ajutorul unui tip special de terapie de stimulare. Unele dispozitive ICD au stimulatoare cardiace încorporate.

Ce este un dispozitiv de resincronizare cardiacă?

Atunci când inima nu bate în mod eficient și sunt îndeplinite criteriile de eligibilitate, este posibil să fiți un candidat eligibil pentru a vi se implanta un dispozitiv pentru Terapia de resincronizare cardiacă (TRC). Aceste dispozitive TRC transmit impulsuri electrice mici, nedetectabile către ambele camere inferioare ale inimii pentru a le ajuta să bată împreună într-un model mai sincronizat. Acest lucru îmbunătățește capacitatea inimii de a pompa sânge și oxigen către corp.

De fapt, acest dispozitiv cardiac este un computer mic prevăzut cu baterie, introdus într-o carcasă mică din titan, care are aproximativ dimensiunea unui ceas de buzunar. Cântărește aproximativ 85 de grame.

Dispozitivele pentru terapia de resincronizare cardiacă sunt concepute pentru a trata insuficiența cardiacă. În plus față de dispozitivul cardiac, cablurile izolate numite sonde sunt implantate în două scopuri: acela de a transporta semnalele de informații de la inimă la dispozitivul cardiac și acela de a conduce impulsurile electrice către inimă.

A treia parte a sistemului dispozitivului implantabil este programatorul: un computer extern situat în cabinetul sau la clinica unde se află medicul dvs., utilizat pentru a configura dispozitivul cardiac și a extrage informații de pe dispozitivul care vi s-a implantat pentru a-i fi de ajutor medicului dvs. în tratarea insuficienței cardiace. Dar acest dispozitiv poate salva viața unei persoane cu insuficiență cardiacă severă

Ce este un dispozitiv de asistare ventriculară?

Un dispozitiv de asistare ventriculară (VAD), cunoscut și sub numele de dispozitiv mecanic de asistență circulatorie, este o pompă mecanică implantabilă care ajută inima să pompeze sângele din camerele inferioare (ventricule) către restul corpului. Dispozitivul VAD este utilizat pentru persoanele care au inima slăbită sau insuficiență cardiacă. Deși dispozitivul VAD poate fi amplasat în ventriculul stâng sau drept, sau în ambele, cel mai adesea este plasat în ventriculul stâng.

Când este implantat în ventriculul stâng, se numește dispozitiv de asistare a ventriculului stâng (LVAD).

Dispozitivele VAD sunt de obicei implantate în perioada în care un pacient așteaptă un transplant de inimă sau până când inima este suficient de puternică pentru a pompa singură sângele în mod eficient. De asemenea, unii medici pot recomanda implantarea unui dispozitiv VAD ca tratament pe termen lung dacă aveți insuficiență cardiacă și nu sunteți un candidat eligibil pentru un transplant de inimă.

Implantarea unui dispozitiv VAD necesită o intervenție chirurgicală pe cord deschis și implică riscuri grave.

Când discutați cu medicul dvs., vă recomandăm să utilizați acest document care vă va servi drept ghid în cadrul conversației

Când discutați cu medicul dvs., vă recomandăm să utilizați acest document care vă va servi drept ghid în cadrul conversației