BLOG:
CE ÎNSEAMNĂ SĂ TRĂIEȘTI CU UN STIMULATOR CARDIAC?

Când discutați cu medicul dvs., vă recomandăm să utilizați acest document care vă va servi drept ghid în cadrul conversației

Pentru a vă consulta cu medicul dumneavoastră, puteți îndruma conversația cu acest document.

Când discutați cu medicul dvs., vă recomandăm să utilizați acest document care vă va servi drept ghid în cadrul conversației

DESCĂRCAȚI GHIDUL

Para consultar con tu médico, puedes guiar la conversación con el siguiente documento:

Într-o zi, Samuel a început să se simtă rău, foarte rău. Pulsul era foarte lent, a ajuns la clinică și, după câteva investigații, diagnosticul a fost: este nevoie să vi se implanteze un stimulator cardiac.

Această frază generează de obicei multă teamă atunci când nu ai mai avut vreodată de-a face cu o persoană cu probleme cardiace: „trebuie să vă implantăm un stimulator cardiac”. Necunoașterea poate provoca inițial multă teamă, dar, odată cu trecerea timpului, atât pacientul, cât și familia se familiarizează cu dispozitivul.

Știința a avansat atât de mult încât, în ziua de azi, stimulatoarele cardiace le permit oamenilor să ducă o viață normală. În funcție de utilizarea acestuia și de tipul de dispozitiv, acestea au o durată de viață de cinci până la șapte ani.

În plus, progresele în ceea ce privește circuitele, precum și sistemul de izolare al dispozitivelor au redus riscul de interferență cu alte aparate, cum ar fi cuptoarele cu microunde, care, în trecut, modificau sau afectau cumva aceste dispozitive cardiace implantate chirurgical. Cu toate acestea, trebuie luate anumite măsuri de precauție atunci când o persoană are un stimulator cardiac.

Multe persoane care au un dispozitiv cardiac implantabil revin la activitățile zilnice normale după recuperarea completă post-operatorie. Cu toate acestea, e posibil ca medicul dvs. să vă ceară să evitați anumite situații.

Medicul dvs. vă va oferi îndrumări specifice, în funcție de afecțiunea de care suferiți, dar acestea sunt doar câteva sfaturi generale pe care trebuie să le urmați după recuperare.

În ceea ce privește mișcarea

Puteți reveni treptat la stilul de viață normal odată ce medicul dvs. spune că este sigur să faceți acest lucru. Majoritatea pacienților pot continua să desfășoare activități fizice după recuperare.

Cu toate acestea, ar trebui să evitați contactul fizic dur care v-ar putea face să cădeți sau să vă loviți în zona implantului, deoarece acest lucru ar putea deteriora dispozitivul sau sondele. Discutați cu medicul dvs. dacă aveți întrebări cu privire la anumite activități.

Despre călătorii

Majoritatea persoanelor cu dispozitive cardiace implantate pot călători liber, cu excepția cazului în care starea lor medicală generală impune anumite restricții.
Cheia pentru a călători cu încredere este anticiparea. Înainte de a pleca într-o călătorie, discutați cu medicul dvs.

Precauții

Următoarele măsuri de precauție trebuie luate întotdeauna în considerare. Consultați în detaliu următoarele aspecte cu medicul dvs.:

  • Când treceți printr-un detector de metale (de exemplu, în aeroport), informați personalul de securitate în legătură cu faptul că aveți un stimulator cardiac înainte de a trece prin zona de securitate, deoarece dispozitivul poate activa alarma.
  • Este important să îi reamintim ofițerului de securitate că bagheta pentru detectarea metalelor nu trebuie ținută foarte mult timp în dreptul stimulatorului cardiac (mai mult de o secundă sau două), deoarece magnetul din baghetă poate schimba temporar modul în care operează dispozitivul.
  • Evitați aparatele de imagistică prin rezonanță magnetică (RM sau RMN) sau alte câmpuri magnetice mai mari, deoarece acestea pot afecta programarea sau funcția stimulatorului cardiac (cu excepția tipurilor speciale de stimulatoare cardiace care sunt concepute pentru a tolera o investigație de tip RMN).
  • Evitați să vă supuneți terapiilor prin diatermie (utilizarea căldurii în terapia fizică pentru tratarea mușchilor).
  • Opriți motoarele mari, cum ar fi motoarele pentru mașini sau bărci, atunci când lucrați la ele, deoarece acestea pot „bulversa” temporar dispozitivul.
  • Evitați anumite aparate de înaltă tensiune sau radar, cum ar fi emițătoarele de radio sau de televiziune, aparate de sudură cu arc electric, cabluri de înaltă tensiune, instalații radar sau cuptoare de topire.
  • În mod normal, telefoanele mobile disponibile în SUA (mai puțin de 3 wați) pot fi utilizate în siguranță. O recomandare generală este să țineți telefoanele mobile la cel puțin 15 cm (6 inchi) distanță de dispozitiv. Este de preferat să evitați să purtați telefonului mobil în buzunarul din dreptul zonei unde este implantat stimulatorul cardiac.
  • Căștile pot conține o substanță magnetică care ar putea interfera cu funcția dispozitivului atunci când se află în apropierea acestuia. Se recomandă păstrarea căștilor la cel puțin 1,2 inchi sau 3 centimetri distanță de dispozitiv. Se recomandă să nu vă agățați căștile de gât sau să le purtați în buzunarul de la piept.
  • Este foarte important să aveți întotdeauna la dvs. cardul cu datele de identificare ale dispozitivului, care atestă faptul că aveți un stimulator cardiac implantat. De asemenea, este recomandat să purtați o brățară sau un colier de alertă medicală dacă aveți un astfel de dispozitiv.

Consultați întotdeauna medicul sau un reprezentant al companiei care produce dispozitivele dacă aveți întrebări cu privire la utilizarea anumitor echipamente în apropierea stimulatorului cardiac.

Pentru a afla mai multe informații despre bolile cardiovasculare, faceți clic aici: www.sandbox.cuidandotucorazon.com

Referințe utilizate:

https://cuidateplus.marca.com/enfermedades/enfermedades-vasculares-y-del-corazon/2004/04/20/vivir-marcapasos-3480.html

https://www.medtronic.com/es-es/tu-salud/tratamientos-y-terapias/bradicardia/vivir-con.html

http://healthlibrary.uchospitals.edu/Spanish/conditions-and-treatments/service-line/dermatology-22/Content/adult-diseases-and-conditions-v0/vivir-con-un-marcapasos-o-cardiodesfibrilador-implantable-cdi/

https://www.youtube.com/watch?v=iYy9C71pO-g

Când discutați cu medicul dvs., vă recomandăm să utilizați acest document care vă va servi drept ghid în cadrul conversației

Când discutați cu medicul dvs., vă recomandăm să utilizați acest document care vă va servi drept ghid în cadrul conversației