GESTIONAREA BOLII TAHICARDIE

Gestionarea bolii

Aflați care sunt opțiunile de tratament pentru tahicardie:


Adresați-vă medicului dvs. pentru a lua cele mai bune decizii


Când discutați cu medicul dvs., vă recomandăm să utilizați acest document care vă va servi drept ghid în cadrul conversației

Când discutați cu medicul dvs., vă recomandăm să utilizați acest document care vă va servi drept ghid în cadrul conversației

1. Detectare


În timpul unei investigații de tip ECG, electrozii (senzorii) care pot detecta activitatea electrică a inimii sunt amplasați pe piept și uneori pe membre. Prin ECG se măsoară timpul și durata fazelor electrice ale fiecărei bătăi a inimii.

Evaluarea medicală este una dintre principalele modalități de a identifica dacă sunteți expus riscului de aritmii maligne, adică cele care provin din ventricule, care sunt camerele responsabile cu pomparea sângelui de la inimă spre întregul organism.

Monitorizarea continuă a inimii este utilă pentru a surprinde bătăile neregulate ale inimii care apar rar – în unele cazuri, este posibil să nu aveți niciun simptom.
Monitorul Holter: acest dispozitiv ECG portabil poate fi utilizat pe o perioadă de până la șapte zile pentru a înregistra activitatea electrică a inimii în timp ce vă desfășurați activitățile de zi cu zi.

Având înregistrări ale ECG-ului dvs., medicul dvs. va putea să analizeze frecvența cardiacă și orice anomalii care ar putea să apară. Monitorul cardiac inserabil (MCI) – MCI este un dispozitiv care se implantează sub piele în zona pieptului. Dispozitivul MCI detectează ritmurile cardiace anormale pe o perioadă de până la trei ani.

• Pe baza aprecierii medicului dvs. curant, vi se poate solicita să faceți o ecocardiogramă pentru a evalua dimensiunea inimii și pentru a verifica funcționarea acesteia.

• O altă investigație de diagnostic este angiografia coronariană, care urmărește modul în care curge sângele prin arterele inimii dvs. La fel ca ecocardiograma și dacă se consideră necesar, acest lucru va fi solicitat de către medicul dvs.

• Se poate efectua și o investigație specială denumită Studiu electrofiziologic (EPS), pentru a observa cu atenție funcționarea sistemului electric al inimii și pentru a confirma prezența sau absența anomaliilor.

Aceasta este o altă alternativă de diagnostic disponibilă, care și conform criteriilor medicului dvs. poate fi efectuată pentru a vedea mai în detaliu dacă există o tulburare a sistemului electric al inimii. Acest lucru permite determinarea mai specifică a tipului exact de aritmie cardiacă care se prezintă, pentru a stabili tratamentul.

Luându-vă pulsul, puteți afla cât de repede vă bate inima. Dacă detectați un puls neregulat sau lent, consultați un medic.

Întoarceți una din mâini cu fața în sus. Așezați ușor degetul arătător și degetul mijlociu al mâinii opuse pe zona interioară a încheieturii mâinii, sub baza degetului mare; poziția este corectă dacă vă simțiți bătăile inimii. Numărați bătăile inimii timp de 1 minut sau timp de 30 de secunde și înmulțiți numărul cu doi.

Pulsul poate fi găsit și la gât, folosind întotdeauna aceleași degete și efectuând un proces similar cu cel descris anterior.

Numai medicul dvs. poate stabili dacă aveți tahicardie și, dacă se confirmă diagnosticul, cât de mult a progresat. Pentru a exclude sau a confirma un diagnostic de tahicardie, medicul dvs. vă poate indica să faceți una sau mai multe investigații de diagnostic, în funcție de problema de ritm cardiac pe care o suspectează.

2. Ameliorare


Dacă suferiți de tahicardie, puteți fi eligibil pentru un dispozitiv cardiac implantabil numit Defibrilator cardioconvertor implantabil (ICD).
Acesta îndeplinește 3 funcții:

Dacă medicul dvs. constată faptul că prezentați câțiva factori de risc care pot cauza dezvoltarea unei aritmii ventriculare maligne, ați putea fi un candidat eligibil pentru un defibrilator cardiac implantabil.

Dispozitivul este programat cu parametri specifici, care sunt determinați de medic, luând în considerare afecțiunea dvs. specifică, pentru a vă oferi cel mai adecvat tratament.

Defibrilatoarele cardioconvertoare implantabile au mai multe funcții care vă vor ajuta la gestionarea aritmiilor cardiace și vor oferi medicului dvs. informații importante pentru optimizarea tratamentului.

  • Medicamentos
  • Desfibrilador Automático Implantable (DAI) un dispositivo cardíaco implantable que monitoreará y corregirá el ritmo cardíaco irregular – tu médico utilizará criterios específicos para determinar si eres candidato potencial para un DAI.
  • Medicamentos
  • Desfibrilación externa
  • Desfibrilador Automático Implantable (DAI)
  • Medicamentos
  • Ablación cardíaca
  • Medicamentos
  • Cardioversión
  • Ablación cardíaca

3. tratare


Menținerea unor obiceiuri sănătoase poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă și la îmbunătățirea calității vieții.

  • Mențineți o dietă sănătoasă: Consumați fructe și legume, alimente cu conținut înalt de fibre, pește și grăsimi nesaturate, cum ar fi uleiul de măsline. Reduceți consumul de alcool și de băuturi care conțin cafeină.
  • Faceți mișcare cu regularitate: încercați să desfășurați o activitate fizică în fiecare zi timp de cel puțin o jumătate de oră.
  • Evitați obiceiurile nesănătoase, cum ar fi fumatul.
  • Verificați-vă în mod regulat tensiunea arterială: Dacă aveți tensiune arterială crescută, urmați indicațiile medicului dvs. și luați toate medicamentele prescrise conform instrucțiunilor.
  • Verificați-vă colesterolul: Verificați periodic nivelul colesterolului. Consumați mai puține alimente cu conținut ridicat de colesterol și, dacă este necesar, luați medicamente care scad nivelul colesterolului, în conformitate cu indicațiile primite de la medicul dvs.
  • Gestionați nivelul de stres: Reduceți stresul pe cât de mult posibil. Practicați tehnici sănătoase pentru gestionarea stresului, cum ar fi relaxarea musculară, respirația profundă și exercițiile fizice.
  • Tratați apneea în somn și tulburările glandei tiroide: dacă aveți apnee în somn sau tulburări ale glandei tiroide, este important să mergeți la medic pentru a le trata corespunzător.

În funcție de afecțiunea de care suferiți, pe lângă implantarea unui defibrilator, medicul dvs. vă poate prescrie și medicamente pentru a controla ritmul cardiac.

  • Medicamente antiaritmice
    • După cardioversia electrică (consultați Procedurile medicale din fila de mai jos), medicul dvs. vă poate prescrie medicamente antiaritmice pentru a ajuta la prevenirea episoadelor viitoare de tahicardie.
  • Medicații pentru controlul frecvenței cardiace
    • Aceste medicamente vă vor ajuta să redobândiți un ritm cardiac normal.
  • Medicamente anticoagulante
    • Medicamentele anticoagulante scad capacitatea sângelui de a se coagula, evitând formarea unui trombus și contribuind la prevenirea accidentului vascular cerebral.
    • Accidentul vascular cerebral este foarte periculos: poate provoca leziuni permanente la nivelul creierului sau chiar decesul.
  • Există două tipuri:
    • Crioablația: zona afectată este înghețată, creând un țesut cicatrizat.
    • Ablația prin radiofrecvență: utilizează căldura pentru a distruge zona cu probleme.
  • Cardioversie
    • Cardioversia se efectuează fie cu medicamente, fie prin administrarea unui șoc electric la inimă, sub sedare, pentru a readuce un ritm cardiac anormal la normal.
  • Ablație cu cateter
    • În ciuda administrării unui tratament farmacologic optim și a implantării unui defibrilator, unii pacienți au aritmii greu de gestionat; în aceste cazuri specialiștii pot sugera ablația, procedură care constă în introducerea unor catetere speciale prin vasele de sânge ale picioarelor către inimă pentru a provoca o leziune la locul sau locurile de unde provine aritmia.

Consultați medicul despre opțiunile de tratament.

Păstrați o comunicare strânsă cu medicul dvs. pentru a vă monitoriza starea și a verifica dacă tratamentele funcționează corect sau dacă aveți simptome noi sau efecte secundare.

Solicitați ajutor în caz de urgență. Adresați-vă imediat medicului dvs. dacă ritmul cardiac este mai rapid decât de obicei, dacă simțiți că leșinați, dacă aveți dureri în piept sau dacă observați dificultăți de respirație.

Comparte esta información:

Când discutați cu medicul dvs., vă recomandăm să utilizați acest document care vă va servi drept ghid în cadrul conversației

Când discutați cu medicul dvs., vă recomandăm să utilizați acest document care vă va servi drept ghid în cadrul conversației